lørdag den 10. oktober 2015

STARwest 2015 - Onsdag - Gode oplevelser

Så blev det onsdag i Anaheim, og dermed startdagen for selve konference-delen med mindre indlæg rent tidsmæssigt.

MEN inden Lee Copeland (program chair) kunne byde velkommen var der indbudt til et tidligt bonus-indlæg af Alaska Airlines under overskriften 'How Alaska Airlines tests for snow storms in July'. Det handlede selvfølgelig om servicevirtualisering i praksis. Det faglige indlæg var rigtig spændende, og specielt deres mulighed for håndtering af de forskellige events der sker i forbindelse med flyvninger - og som skal hænge sammen rent logisk. Et spændende indlæg en tidlig onsdag morgen - godt man er morgenmenneske.

Men derefter kunne Lee Copeland byde velkommen til de mange deltagere - det gør han som sædvanligt på sin gode og sjove måde.

Derefter var det blevet tid til den første keynote: Bj Rollison skulle tale om 'Things That Really Matter in Testing - Today and Tomorrow' - et indlæg jeg ikke agter at kommentere eller redegøre for - andet end: Der var hverken noget om test i dag eller i morgen, men alene fra i går og før det.

Til gengæld var det anderledes med den anden keynote fremført af Paul Gerrard om 'Testing the Internet of Everything' - et indlæg som mere stillede en række gode spørgsmål end gav konkrete svar. Et forsøg på at håndtere udfordringerne rent testmæssigt når der kommer en masse devices og 'alting' er forbundet i netværk - køleskabe, borde, stole m.m. Denne udvikling sker lige nu - nogle af de store aktører investerer milliarder af kroner i denne udvikling - og der afholdes senere i år en konference 'smart city expo - world congress'. Så det er på vej. Tesen var også, at Internet of Everything vil influere på alt og alle i hele verden. I forhold til test blev der ikke givet noget endeligt svar - andet end det vil påvirke os. Han præsenterede også et virkelig skræmme-billede - at salg/marketing overtager it-budgetterne - tænk på sælgere der ikke helt kan forklare hvad de vil have, men det skal være klar i morgen. Et af budskaberne fra Paul i forhold til test var: alt hvad man kan tænke sig - og der bliver behov for nye testtilgange, testteknikker, værktøjer m.m.

Et spændende indlæg, som satte nogle tanker i gang, og som også sætter vor hverdag lidt i perspektiv - med vor daglige fokus på fejl, fremdrift m.m. - en ny tid står foran os - lad os håbe vi bliver parate til den når den rammer - vi skal være mere fleksible, hurtige, tekniske m.m.

Så åbnede Expo-området også - og der er som sædvanlig også en bogstand - HURRA - og jeg har allerede købt en række nye bøger til samlingen.

Men derefter begyndte de kortere indlæg, og det er som sædvanligt nogle gange svært at vælge - men det skal gøres.

Det første indlæg jeg deltog i var om 'DevOps: Find Solutions, Not More Defects' - DevOps er et område jeg skal dyrke noget mere - alle taler om det. Indlægget var for så vidt ganske udmærket, men jeg synes nok personligt, at indlægsholderen ikke helt fik sat scenen på den gode måde. Han fik eksempelvis ikke rigtigt defineret begrebet, men kastede sig lige ud i en masse konkrete ting. DevOps drejer sig bl.a. øgning af leverancehastigheden - altså minimere livscyklustiden. Hans budskab omhandlende bl.a. om 'shift left' - altså at vi som testere skal endnu tættere på udviklerne, og udfordre dem på de løsninger de laver, men også en 'shift right' i forhold til brugerne, så vi som testere bedre ved og forstår hvordan systemerne anvendes i den virkelige verden. Og så skal vi kunne integrere 'shift left' og 'shift right' - til en slags symbiose af helhedsforståelse. Når vi skal tættere på udviklerne skal vi dermed også være bedre til at bruge nogle af de værktøjer der er, og kunne tale udviklernes sprog - og  på web-området nævnte han eksempelvis konkret, at vi som testere skal lære noget om web page optimization - og at kunne gøre brug af de indlejrede udviklerværktøjer der findes i browsere, og som 'bare' er til rådighed. De kan hjælpe os med en række tekniske metrikker til dialog med udviklerne - hvor filer skal der overføres og åbnes, hvor mange MB data flyttes der m.m. Det bliver spændende og udfordrende.

Om eftermiddagen stod den på et indlæg under overskriften 'The Agile Testing Survival Guide', som var rigtig spændende. Overskriften var nok ikke helt dækkende for indholdet, men det var spændende og ganske godt alligevel. Han startede lidt provokatorisk med følgende: Er agil test ikke bare en omskrivning af testautomatisering? - hans konklusion var: Nej, det er det ikke. Han fortalte derefter, hvordan han på projekterne anvendte den risiko-baserede testtilgang og testdesignteknikkerne. Dejligt at se de stærke værktøjer anvendt, og på et konkret projekt. Han havde faktisk også en anden god udtalelse: Alle taler om testautomatisering, men ingen om testdesign. Et stærkt udsagn.

Det efterfølgende indlæg handlede om 'Take Your Test Center of Excellence to the Next Level with ITIL' - et godt indlæg, som satte lidt struktur på nogle ting. Jeg er ikke ITIL-Expert, og kender kun overordnet til det, men hans tilgang til at anvende strukturen i ITIL til at organisere og systematisere arbejdet med TCoE er ganske spændende. Jeg har selvfølgelig i mit arbejde med rådgiving brugt nogle af tingene, men ikke anvendt de begreber - og det drejer sig om ITIL-begreberne: Service Strategy, Service Design, Service Transition, Service Operation, men også at prøve at anvende rollerne fra ITIL - Business Relationship Manager m.m. Et område jeg må dyrke lidt mere på mit næste TPI-projekt.

Onsdagen sluttede af med 'Lightning Strikes the Keynotes' - hvor der kommer en række indlægsholdere op i 5 minutter, og præsenterer et emne - som sædvanligt både sjovt og interessant.

5 kommentarer:

  1. Hvilke bøger købte du så? Noget du kan anbefale - endnu?

    SvarSlet
  2. Hvem er Hans? Jeg kunne godt tænke mig at læse lidt mere af ham?

    SvarSlet
  3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  4. Jeg tror Ole har lavet en trykfejl. Ham med Agile testing survival guide skete ved
    Ingo Philipp, Tricentis

    SvarSlet
  5. Carina og Jarmila - det var en lille slåfejl - jeg kom til at skrive 'Hans' - det skulle kun stå 'Han' - det er altså ikke et navn, men alene en reference til oplægsholderen.

    SvarSlet