onsdag den 30. september 2015

STARwest 2015 - Tirsdag - En fantastisk dag

Så blev det dag 2 på STARwest 2015. Endnu en spændende dag med tutorials, hvor det er muligt at fordybe sig i et specifikt emne, eller to.

Mine valg var faldet på 'Building Your Mobile App Quality Strategy' og 'Testing Cloud Services'. To emner der både er aktuelle og spændende.

Den første tutorial blev præsenteret af Jason Arbon (medforfatter til bogen 'How Google Test Software'), så der var naturligvis store forventninger. Selve tutorialen var meget hands-on, men var også et godt mix mellem teori og praksis. Hans tilgang var 'mobile is different' og 'apps are different'.

Jason præsenterede en række hovedkilder til issues ved mobile apps: Brugere, UX, Sikkerhed, Reviews, Virkeligheden, Devices, Distribution, Konkurrence.

Hans konklusion var bl.a. at der er følgende ti kvalitetskarakteristikker der bør testes for:
 • Elegance
 • Usability
 • Stability
 • Privacy
 • Security
 • Performance
 • Satisfaction
 • Interrop
 • Content
 • Pricing.
Det var også interessant, hvad der så blev givet feed-back på fra brugerne - eksempelvis inden for spil er det Satisfaction og Content, mens Privacy og Security næsten ikke er synligt. Lidt modsats apps inden for det finansielle område (mobil bank m.m.) lå Usability og Security højest, mens Elegance var lavest.

Dagens anden tutorial var om 'Testing Cloud Services'. Et utroligt spændende og meget aktuelt emne. Udgangspunktet for de to oplægsholdere (Martin Pol og Jeroen Mengerink) var at næsten alt kan kan gøres i cloud-løsninger - som de sagde: Der var dog enkelte mere private ting som nok ikke var muligt - det skabte en god stemning.

Der er mange service-modeller inden for cloud: Testing as a Service (TaaS), Infrastructure as a Service (IaaS), Software as a Service (SaaS) osv. - det blev generelt præsenteret som '*aaS'. Udgangspunktet for tutorialen var SaaS.

Deres præsentation var bygget op om en tre-trins raket:
 • Selection og dermed også 'Testing during Selection'
 • Implementation og dermed også 'Testing during Implementation'
 • Production og dermed også 'Testing in Production'.
Hele deres tilgang til test af cloud-løsninger var risiko-baseret - en god velkendt tilgang til prioritering og udvælgelse af test, og de præsenterede syv grupper af risici:
 • Performance
 • Security
 • Availability & Continuity
 • Functionality
 • Maintainability
 • Legislation & Regulations
 • Suppliers & Outsourcing-
Det var også godt at høre, at test af cloud-løsninger starter tidligt - allerede under udvælgelsen af cloud-leverandør - alt sammen ud fra devisen 'aftal skilsmissen før brylluppet'.

Testmanagerens rolle bliver ændret noget, idet test bliver opfattet lidt bredere end ellers, og dermed øges testscope. Dette omfatter bl.a. 'testing during selection' og 'testing in production'. Dette betyder nemlig, at der er ni grupper af testaktiviteter - de syv risiko-grupper og så de to førnævnte.

Der er mange udfordringer ved test af cloud-løsninger, og nogle af testområderne bliver vanskelige. Eksempelvis performancetest - når der testes performance i et traditionelt set-up er man i kontrol med hensyn til belastning af systemet. Ved performancetest af cloud-løsninger er dette ikke muligt - man kender jo ikke de andre kunders load - og det er ganske relevant og har stor indflydelse på performance - for et af de karakteriske ting ved cloud er 'ressource pooling and sharing'.

Så ved test af cloud-løsninger skal mange af de kendte kvalitetskarakteristikker overvejes, herunder i risiko-vurderingen som før omtalt.

Et meget behandlet område var 'multi-platform testing' - altså det forhold at der kan være rigtige mange devices der kan bruges globalt i forhold til tilgang til systemerne i cloud. De viste en opgørelse af antallet af 'distrinct' Android-devices i 2012 som var 3.997. Dette tal var i 2014 steget til 18.796 - dette viser klart, at vi fortsat kan og bør anvende de mange teknikker vi som testere har i vor værktøjskasse.

Det var en fantastisk tirsdag eftermiddag med engagerede oplægsholdere, engagerede medhørere og god udveksling af holdninger og synspunkter.

8 kommentarer:

 1. Jeg håber du får noget spændende inspiration med hjem. Jeg gad godt være derovre. Men jeg lytter med på sessionerne i den virtuelle konference.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jane. Det er rigtig godt. Spændende med den virtuelle konference. Fungerer det?

   Slet
  2. Hej Ole,
   Jo det gør det. Eller det gjorde det i går. Linkene for præsentationerne i dag er ikke tilgængelige endnu, så det håber jeg at de bliver snart.

   Jeg hørte ellers et super oplæg om test automatisering, faldgruber og problemer med at får det indført. Der var en masse gode pointer, som jeg gerne ville præsentere 'herhjemme'. Så jeg har skrevet til oplægsholderen og bedt om hans præsentation.

   Er der ellers nogle interessante bøger?

   Slet
  3. Der er flere interessante bøger. Har fået købt 7 stykker. :-)

   Slet
 2. Det lyder som nogle gode og givtige foredrag.
  Men 'Testing Clogd Services' - Freudian slip? :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Kristian. Tak for kommentaren. Er vist prisen for det lille tastatur på en mobil device. Er rettet.

   Slet